Leidt marihuana tot schizofrenie of juist andersom?

Dat marihuana en schizofrenie invloed hebben op elkaar wordt al jaren geroepen. Overmatig gebruik van marihuana, vooral onder volwassenen, is niet goed voor de hersenen en vergroot het risico op het ontwikkelen van een psychische stoornis. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat het ook andersom zou kunnen werken, dat schizofrenie de behoefte aan high worden vergroot.

Onderzoek naar genen

Het onderzoek in vakblad Nature Neuroscience laat zien dat het soms al in de genen te zien is dat iemand extra aanleg heeft om marihuana te gaan roken. Het onderzoek is uitgevoerd onder 180.000 respondenten, de grootste in zijn soort, en werd geleid door onderzoekers van het International Cannabis Consortium en academische instituten als het Queensland Instituut en de Radboud Universiteit in Nijmegen.
In het onderzoek werden 35 verschillende genen gevonden die geassocieerd kunnen worden met cannabisgebruik. De grootste link werd gevonden met het gen CADM2, dat ook het risico op alcoholgebruik vergroot. Er werd niet alleen een overlap gevonden tussen tabak-, alcohol- en cannabisgebruik, maar ook tussen cannabisgebruik en schizofrenie. Mensen met een zwakheid om schizofrenie te ontwikkelen, hebben ook een verhoogd risico op cannabisgebruik. Het genenpakket voor wietgebruik overlapt daarnaast deels met dat voor autisme, ADHD en risicovol gedrag.
In een enkel geval leek cannabis wel de trigger voor schizofrenie, maar mensen lijken schizofrenie al te ontwikkelen voordat ze aan cannabis beginnen. Er is geen bewijs dat cannabis schizofrenie opwekt. Schizofreniepatiënten gebruiken vaker cannabis dan gezonde mensen, maar vooral als zelfmedicatie om vroege symptomen van psychotische klachten af te remmen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *