Wat houdt de wietproef van het kabinet in?

Met het wietexperiment wil het kabinet 4 jaar lang in 10 gemeenten volgens bepaalde voorwaarden legale hennepteelt gaan toepassen. De hennep wordt dan onder toezicht van overheidsinstanties geteeld om hiermee het criminele circuit als het ware dwars te zitten. Deelnemende gemeenten en coffeeshops vergaren via één organisatie hun cannabis en de wiet mag niet aan andere handelaren worden doorverkocht. Met deze ‘overheidswiet’ wil het kabinet ervoor zorgen dat de cannabis minder schadelijke stoffen bevat. Ook wil ze ontdekken of met legale teelt de criminaliteit afneemt.

Er is nog wel tegenspraak op de wietproef

Nederland heeft 573 coffeeshops, verspreid over 103 gemeenten. Eigenlijk zou in 2018 al bekend zijn welke gemeenten meedoen aan het experiment. Dit is uitgesteld tot de eerste helft van 2019. Gemeenten en coffeeshops zijn namelijk niet direct voorstander van het experiment, vanwege het grote aantal voorwaarden. Ze vragen zich af of er voldoende toezicht op de kwaliteit van de middelen is en wat er gaat gebeuren na afloop van het experiment. Moeten coffeeshops dan weer volgens het achterdeurbeleid aan de slag? Ze willen ook niet dat het experiment na 4 jaar direct stopt, maar verlengd wordt als het een succes wordt.

Cannabis Connect: “Legale wiet combineren met huidige aanbod zou beter zijn”

Alternatief op de huidige voorwaarden van het experiment is volgens coffeeshopkoepel Cannabis Connect dat de legale ‘staatswiet’ aan het huidige aanbod moeten worden toegevoegd. Want als blijkt dat legale telers onvoldoende kwaliteit cannabis kunnen produceren, wijken consumenten wellicht direct uit naar de zwarte markt. Dan zijn we nog verder van huis.

Politieke partijen verschillen van mening over legalisering wietteelt

Een groot deel van de partijen in het kabinet (D66, SP, Partij voor de Dieren, VNL, Groen Links en PvdA) wil de wietteelt graag reguleren om hiermee drugscriminaliteit aan te pakken. Terwijl een ander deel van de politieke partijen (VVD, SGP, CDA , PVV en de Christen Unie) tegen de legalisering van wiet is, omdat dit een toename van cannabisgebruik zou stimuleren. CDA en ChristenUnie pleiten zelfs voor sluiting van alle coffeeshops.
Lees ook: Wat staat er in de wet over kweken en bezit van marihuana?

Andere landen halen het wietbeleid van Nederland in

Met ons huidige gedoogbeleid, waarbij gebruik van cannabis is toegestaan maar het telen van wiet via ‘de achterdeur’ gebeurt, blijft de wietindustrie via het criminele circuit plaatsvinden. Andere landen halen ons beleid nu in. Kijk maar naar Canada of Colorado. De legalisering van cannabis leidt daar tot nieuwe banen, waardoor de werkloosheid daalt. Het toerisme stijgt en de (geregistreerde) criminaliteit daalt. En door de legalisering is daar het aantal jongeren dat cannabis gebruikt juist gedaald.
Lees ook: Legale wiet: in Canada liep het storm, wie volgt?

Conclusie

Om de wietproef te laten slagen, is het belangrijk dat het kabinet het groter aan gaat pakken. Met voldoende vakbekwame, betrouwbare telers die ook echt affiniteit met het product hebben. Het aanbod van de marihuana dient divers te zijn, van goede kwaliteit en zonder pesticiden. Als het wietexperiment erdoor is en straks ook positief uitpakt, kunnen op basis daarvan in de toekomst heldere afspraken worden gemaakt over de kwaliteit, de handel en verkoop van de cannabis. Want niet alleen voor recreatief gebruik maar ook voor medicinale toepassingen van cannabis zal de legalisering van wietteelt voor veel mensen een geweldige doorbraak zijn in Nederland. Wil je graag wietzaadjes kopen? Kijk dan ook eens naar de top 5 wietzaden of vind direct een coffeeshop bij jou in de buurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *